[ Random Image ]

Anđelinjak

Čarolija anđelinjaka

Gledate kako vam se vrata iz bajke širom otvaraju! Lutate gradom i mislite da mu poznajete neravnine u pločniku, osobite prozore iza kojih se odvija vama nepoznat život, uglove na kojima su nastajale velike ljubavi, pročelja na kojima ste zavoljeli nekog baziliska, grifona, orbisa ili zabat s psiozehom. No, ako ste u Varaždinu oduvijek ili prvi put, zatravit će vas anđeli, ponajprije sva ta dražesna, bucmasta barokna nebeska dječica. Prepustite im se i otkrit će vam površnom pogledu skrivene zakutke grada, zaboravljene međuprostore i neistražene drevne legende. Ne čitate ovo slučajno: tu ste da opet susretnete ili iznova pronađete baš svog anđela. Onog koji bdi nad vašim snovima otkako sanjate, onog koji vam stane na put kad zakoračite u bezdan, onog koji vam osuši suze pretužne…

Tu, u tom anđelinjaku koji ste pronašli vođeni koliko znatiželjom toliko i ljubavlju, vaša će mašta i duhovnostpostati čarobnima. Ne, nemojte pretrnuti pred Svetim! Prepustite se i počujte taj umilan zvuk zvončića nebeskih. Na svim stranama svijeta ima anđela, ako nisu ujatu, onda su na skrovitim slikama, pa kad se uštipnemo eto ih i blagoglagolje o poljima rajskim. Pomoći će vam da odgonetnete sami sebe i ispišete priču vlastita života. Jednom se netko zapitao: „Tko sluša patnje zrnca pijeska? Tko prima srcu ušenčevu čežnju?”Znate već: cijeli taj anđelinjak! Ali i nebeska obzorja te onaj dio nas koji krišom svjetlucavim očima u tomjatu prepoznaje poznat lik. I dok se vratite u vrevu varaždinskih ulica, treperavi od Neiskazivog, drugi netko krenut će vašim stopama. Tako dovijeka, i stalno iznova. Kamo god pošli sa svojim varaždinskim krilatim zaštitnikom, znajte: nebeska su bića ujedno i zrcalaljudskih duša. Usto, Svemogućije ispunio svijet „mudrošću, razumijevanjem i znanjem” i zašto ne bismo posegnuli za tim što namje dano? Zajedno, kao da smo u anđelinjaku.

Slikar Željko Prstec pod strehama koje čuvaju prah s anđeoskih krila, rodio se 8. srpnja 1950. Nakon što su ga anđeli čuvari proveli kroz škole u Varaždinu i Zagrebu, latio se posla. Od 1969. skuplja prah s anđeoskih krila na svojim slikama i izlaže ga u galerijama (sedamdesetak samostalnih izložbi i stotinjak skupnih), ukoričuje u knjigama (dvadesetak oprema-ilustracija za knjige poezije, proze i dječje književnosti), otiskuje u grafičkim mapama (od kojih je legendarnom postala ona pod naslovom “Grad u kojem anđeli spavaju”) i na plakatima, uprizoruje u scenografijama. U te su se njegove anđeoske svjetove zagledali i zaljubljivali ljudi u mnogim zemljama. Sa svim svojim anđelima član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Instalacijama “Grad u kojem anđeli spavaju”i “Anđelinjak” Prstec je otvorio novu stranicu u svojem radu i počeo skrovitim i skromnim (za)kutcima grada Varaždina davati zanimljivu, čarobnu i nebesku notu. Tim je instalacijama otkrio Varaždincima mjesta u srcu grada za koja ni sami nisu znali da postoje, a posjetiteljima grada pružio jedinstven doživljaj. Baš kao što anđeli govore sve jezike, tako se i Prstecove instalacije obraćaju svima, bez obzira na nacionalnost, vjeru ili porijeklo.

Od strane Ministarstva turizma Republike Hrvatske te dijelom od Grada Varaždina Muzej anđela je za Anđelinjak je dobio financijsku potporu kao inovativni projekt u turizmu Hrvatske!

Jadranka Pintarić